Artikler

Hvordan sette opp stillas selv?

Stillas er perfekt for arbeid i høyden, som skal utføres over lengre tid. Hvis du allerede eier et stillas, eller tenker å investere i det, er det lurt å ha kunnskap om det. For hvordan monterer du egentlig et stillas, og hva er viktig å tenke på?

Før du setter opp stillaset

Å sette opp et stillas er ikke gjort på få minutter, det er en grundig prosess som krever nøye planlegging og riktig utførelse. Før du tar fatt på monteringen, er det et par ting det kan være lurt å tenke gjennom. Dette inkluderer blant annet å ta en risikovurdering av prosjektet, behovet for tillatelser til å sette opp stillas, tilgangen på nødvendig utstyr, beregne hvor mye stillas du trenger og valg av riktig stillas. Disse delene utgjør en viktig del av planleggingsfasen, for å sikre at monteringen av stillaset er sikkert og trygt. Har du behov for hjelp til dette, er det bare å ta kontakt med oss!

Det viktigste først – god sikkerhet

Uansett om du skal sette opp et stillas privat eller i jobbsammenheng, er det viktig med god sikkerhet. De fleste ulykkene på arbeidsplasser er fallulykker, som oppstår på grunn av dårlig sikkerhet og mangel på grundig opplæring. Det kan vel aldri skade med litt ekstra kunnskap og utstyr, hvis dette kan forhindre arbeidsulykker?

For å oppnå god sikkerhet og en trygg arbeidsplass er det noen nødvendige tiltak du kan utføre. Det første er å investere i personlig fallsikringsutstyr og bruke verneutstyr som hjelm, riktig tøy og gode støvler. Ved montering av stillas privat er ikke dette lovpålagt som for proffbrukere, men sterkt anbefalt for egen sikkerhet. Les mer om regler og krav for montering av stillas

Det andre punktet som nevnt tidligere er å gjennomføre opplæring, i form av et brukerkurs eller stillaskurs. Der kan du blant annet lære om å sette opp stabilt og jevnt stillas. I tillegg til plassering og justering for en trygg arbeidsplattform i høyden.

Er du klar for å komme i gang med stillasprosjektet? Sjekk ut våre stillaspakker her!

Slik setter du opp stillas

Etter å ha fullført planleggingsfasen kommer du til selve delen med å sette opp stillaset. Nedenfor vil du kunne lese en generell beskrivelse, om hvordan du monterer et stillas trinn for trinn. Skal du sette opp et avansert stillas kan det være lurt med hjelp.

Mann som setter opp stillas.
For montering av første nivå:
  1. Start med å plassere stillasføttene der du ønsker å sette opp stillaset og juster dem etter høyde. Husk at maks lovlig avstand fra veggen er 30cm, ellers må du montere innvendig rekkverk.
  2. Klargjør så stillasrammene for montering. Disse monteres enkelt ved å tre de over to og to stillasføtter. Juster gjerne føttene litt ekstra her, slik at stillasrammen nesten er i vater.
  3. Deretter fester du rekkverket til rammene ved å tre kroken på rekkverket ned i festet på stillasrammene. Ikke glem å låse rekkverket ved å sette låsehaker i begge ender – bortover hele raden.
  4. Kontroller nå at stillaset er i vater og riktig hele veien, slik at du unngår feil på de andre nivåene.
  5. Forankre stillaset til veggen, med veggfester. Veggfestene skal være på samme høyde som den øverste delen av rekkverket. Fest de til stillaset med klemmer.
  6. Ta frem plattformene og hekt de fast på kortsiden av rekkverket. Gjenta dette hele veien, og ikke glem å montere en plattform med stige. Slik at du kommer deg opp i stillaset!

Montering av flere nivåer:

Ønsker du å sette opp flere nivåer, monterer du rammer, rekkverk og plattformer på samme måte. Husk å montere enderekkverk og fotlister, for ekstra sikkerhet når stillaset blir over to meter høyt. På toppnivå monterer du rammer og toppstøtter, slik at stillaset ikke skal vaie eller løsne.

Skal du sette opp stillas i ujevnt terreng? Les mer om hvordan du bygger stillas i skråning!

Global Stillas hjelper deg med alt innen stillas!

Du har nå satt opp et stillas helt på egen hånd. Som nevnt tidligere er ikke montering av stillas gjort på få minutter. Det er en prosess bestående av nøye planlegging og riktig utføring, som er lur å følge. Ofte er det lurt å bruke litt ekstra tid, for å oppnå god sikkerhet ved arbeid i høyden. Har du behov for ekstra veiledning og råd? Da oppfordrer vi deg til å ta kontakt så kan vårt erfarne team hjelpe deg – med hva enn det måtte gjelde!