Artikler

Hva er mest hensiktsmessig å velge: Stillas eller lift?

Valget mellom lift eller stillas kan være avgjørende for å gjennomføre et godt arbeid. Hva bør du tenke på eller vurdere ved de to alternativene? Vi vet at det ikke alltid er lett å holde oversikt over hva som er det beste valget. Derfor deler vi våre beste råd til faktorer du bør vurdere i valget!

Riktig utstyr til arbeidet

For å sikre effektiv og tidsbesparende arbeid i høyden, er det avgjørende å velge riktig utstyr til jobben. Både et stillas og en lift er gode alternativer for å få jobben utført. Før du tar en beslutning om stillas eller lift, er det lurt å nøye vurdere forskjellene og fordelene.

Stillas eller lift – hva er forskjellen?

La oss se nærmere på de to alternativene. En lift er kjapp og fleksibel, slik at du enkelt kan manøvrere deg dit arbeidet skal utføres. Den er ideell der du har behov for å bevege deg underveis i prosjektet, da den har hjul. På en annen side er det stillaset som er fastmontert på samme sted, og passer for arbeid over lengre tidsperioder. Selv om det tar tid å montere et stillas, gir det deg et bredt bruksområde i ulike høyder.

Bilde av en lift med mennesker og en kran som plasserer en vegg.

Andre faktorer å vurdere

Etter å ha sett på forskjeller og fordeler, kan det være lurt å utforske noen flere punkter før du bestemmer deg. Når du står overfor valget mellom stillas eller lift, bør du reflektere over følgende punkter:

  • Prosjektets omfang: Tenk på størrelsen av arbeidet som skal utføres. Mindre oppgaver passer ofte for lift, mens større oppgaver er egnet for stillas.
  • Prosjektets varighet: Hvor lenge skal prosjektet pågå? Det kan ha en innvirkning på hva som er det mest lønnsomme valget.
  • Sikkerhet: Prioriter alltid sikkerhet, vurder derfor hvilket av alternativene som er best for å ivareta trygghet.
  • Kostnader: Vurder hvor mye budsjett du har til rådighet for utstyr og transport. Dette har mye å si for om du skal velge stillas eller lift.
  • Tilgjengelighet: Hvor raskt har du behov for tilgang til arbeidsområdet? Et stillas tar tid å sette opp, mens en lift gir større fleksibilitet og øyeblikkelig tilgang.
  • Terreng og værforhold: Ta en titt på terrenget rundt arbeidsområdet, og vurder hva som er mest hensiktsmessig. Ved å velge et stillas får du muligheten til å utføre arbeidet selv ved ulendt terreng. Husk å sjekke værforholdet – dette påvirker stabiliteten.

Til slutt er det viktig å sette seg inn i lovverket og regler knyttet til bruk av stillas eller lift. Valget av arbeidsutstyr kan påvirkes av retningslinjer og området, undersøk derfor alltid dette der arbeidet skal utføres.

Endelige valget mellom stillas eller lift

Til syvende og sist avhenger valget av stillas eller lift på det enkelte prosjekt og jobben som skal utføres. Ettersom de to alternativene har ulike bruksområder og fordeler, er det lurt å ta høyde for de nevnte faktorene. Valget mellom stillas eller lift er ditt, men husk å alltid prioritere sikkerhet. Hvis du trenger råd eller veiledning for å ta den riktige beslutningen, hjelper vi deg gjerne! Ta kontakt med oss for en hyggelig prat.