Artikler

Velg riktig stillas: En oversikt over stillastyper

Når du skal velge riktig stillas bør du tenke på formål med arbeidet og hvilket arbeid som skal utføres. Skal du male eller sette i gang med muring? Uansett hva du trenger stillas til får du vite mer her, hvor vi går gjennom de tre vanligste stillastypene og forskjellen på disse.

Fasadestillas

Fasadestillas brukes under bygge- eller vedlikeholdsprosesser for å muliggjøre tilgang til bygningens fasade over ulike høyder. Denne stillastypen gjør det sikkert og praktisk å jobbe på steder som ellers ville vært vanskelig å nå uten riktig støtte – både i høyden og som taksikring. Fasadestillas er konstruert med rammer, der rekkverk og sikkerhetsnett er vanlige funksjoner for å sørge for at arbeiderne er trygge mens de utfører jobben sin.

Fasadestillas er i belastningsklasse 3 – en klasse som er ment for generelt bygningsarbeid. Stillas i belastningsklasse 3 tillater lagring av utstyr i tillegg til at arbeidere kan stå og jobbe på plattformen. Denne typen er den mest etterspurte hos oss. Les mer om de ulike belastningsklassene her.

Finn ut alt du trenger å vite om stillas her!

Bilde av et hus med stillas rundt og en bil i front. Det sitter en arbeider inne i bilen.

Rullestillas

Rullestillas er en type stillas med hjul, slik at du enkelt kan flytte det rundt uten å måtte demontere og bygge dem opp igjen på nytt. Rullestillas består vanligvis av rammer og enkle rekkverk samt plattformer på ulike nivåer. Hjulene er festet til understellet på stillaset, der noen har låsbare hjul for å sikre stabilitet under arbeidet.

Rullestillas finnes i ulike størrelser, og brukes ofte i prosjekter der det er behov for hyppig forflytning. Dette kan for eksempel være malerarbeid på en bygning, konstruksjon av fasadestillas eller reparasjoner som krever tilgang til ulike høydenivåer. I likhet med fasadestillas, går også rullestillas som belastningsklasse 3.

Usikker på hvordan du setter opp stillaset selv? Ta en titt på våre tips til montering!

Et bilde av et rullestillas inne i et hus. Det står nært et vindu med en bøtte p å toppen.

Murerstillas (spirstillas)

Spirstillas, også kjent som murerstillas, tungstillas eller allround industristillas – kjært barn har mange navn – er en type stillas som er spesielt tilpasset for oppføring eller reparasjon langs vegger. Spirstillas er designet for å imøtekomme behov til murere eller andre håndverkere som arbeider med tungt materiale som murstein, blokker osv.

Med denne stillastypen har du større muligheter, der den kan brukes til alt fra bygg og anlegg, til flyproduksjon og i eventbransjen. I motsetning til stillasene som er beskrevet over, består murerstillas av spir, u-rigler, o-rigler og plattformer. Den kan altså bygges på ulike måter – basert på bruksområde – av de forskjellige enkeltkomponentene. En annen ting som skiller murerstillas i forhold til de andre typene, er at stillaset er spesialisert for å kunne bære tunge laster av murstein og verktøy som brukes under en muringsprosess. Murerstillas går i kategorien belastningsklasse 5, og tåler mye mer enn de andre stillastypene.

Er du klar for å komme i gang med stillasprosjektet? Sjekk ut våre stillaspakker her!

Bilde av en arbeidsmann med hjelm og arbeidsklær på toppen av et stillas. Lener seg på taket og ser på takstenen.

Har du kun behov for å leie et stillas over kortere periode? Les om hva det koster å leie stillas her!

Trenger du hjelp til å finne ut hvilket stillas som passer best til ditt arbeid? Ta gjerne kontakt med oss så finner vi en løsning sammen!