Artikler

Hvordan feste stillas til veggen?

Å sikre stillaset er en viktig del av monteringen for å oppnå en trygg arbeidsplattform. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal feste stillas til veggen, men her er noen tips som kan hjelpe deg.

Forbered for veggfester

Allerede før du skal ta fatt på monteringen av stillaset, er det lurt å legge en plan for hvor du skal feste stillaset til veggen. Dette vil spare deg for verdifull tid og unødvendig behov for justeringer underveis i monteringen. Ta en titt på fasaden hvor arbeidet skal utføres og se etter mulige hindringer som kan komme i veien for veggfestene. Hvis du oppdager hindringer er det mulig å øke avstanden mellom stillaset og veggen, men husk å holde deg innenfor 30 cm. Dersom avstanden overstiger dette, er du nødt til å sikre mot fall ved å sette opp innvendig rekkverk.

Videre er det viktig å ta hensyn til materialet veggen består av der stillaset skal forankres. Uavhengig om fasaden er laget av tre, murverk eller annet materiale, er det viktig å velge veggfester som er egnet for det spesifikke underlaget. Hos Global Stillas har vi flere ulike veggfester. Se vårt utvalg av veggfester her.

Bytte kledning? Ikke vent med å feste stillaset til veggen!

Mange venter ofte med å feste stillaset til den gamle kledningen på huset er fjernet. Dersom du skal bytte kledning, ikke vent med veggfestene – de er der for din egen sikkerhet! Stillaset må forankres riktig, og veggfestene kan enkelt flyttes underveis mens du arbeider på kledningen. Ved bytte av kledning er det spesielt viktig å legge en god plan for hvor du skal forankre stillaset, slik sørger du for både god sikkerhet og effektiv fremdrift på arbeidet.

Er du klar for å komme i gang med stillasprosjektet? Sjekk ut våre stillaspakker her!

Bilde nedenfra av en person foran enden på en husvegg med stillas.

Slik fester du stillaset til veggen

Et typisk veggfeste består vanligvis av en bøyle, kobling og øyeskrue. Når tiden er inne for å feste stillaset til veggen, monterer du veggfestene oppunder plattformene, så nært som mulig. Det er lurt å gjøre dette fortløpende mens du setter opp stillaset, for å sikre en trygg arbeidsplass. Husk også å montere veggfestet under plattformen på det øverste nivået også.

  1. Begynn med å feste veggfeste med bøyle og kobling til stillasrammen. Pass på å stramme godt til, så det sitter ordentlig.
  2. Deretter skrur du øyeskruen vinkelrett inn i fasaden, før du hekter veggfestet med bøyle og kobling til den.
  3. Sikre deretter veggfestet fast i riktig posisjon ved å stramme bolten med en stillasnøkkel.

Det er også mulig å montere en kobling til stillasrammen før du fester øyeskruen til veggen og hekter veggfestet på. Lås deretter veggfestet i posisjonen ved å skru fast bolten. Hvilket alternativ du velger avhenger av typen veggfeste du bruker.

Behov for rådgivning?

Vi vet at det ikke alltid er like enkelt å montere stillas. Hvis du fremdeles ikke er helt trygg på å feste stillas til veggen, hjelper vi deg gjerne! Ta en prat med oss i dag for god rådgivningen, så du mestrer å forankre stillaset i ditt neste prosjekt!